Tips en adviezen

 

Caravan uit de stalling? Volg deze belangrijke tips!

 MET DIT MOOIE WEER GAAT HET KAMPEREN WEER KRIEBELEN. DUS DE CARAVAN KAN WEER UIT DE STALLING!
MAAR VOORDAT U NAAR DE CAMPING RIJDT, CONTROLEER UW CARAVAN DAN EERST OP EEN AANTAL PUNTEN. ZO VOORKOMT U DAT U MET PECH LANGS DE WEG KOMT TE STAAN OF ONGEMAKKEN ERVAART OP UW VAKANTIEADRES.

De tips:

  • Controleer de bandenspanning van de caravan
    Een van de belangrijkste aspecten van de caravan is de bandenspanning. Wanneer je met een te lage bandenspanning zou gaan rijden zou dit voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. In de tijd dat de caravan in de stalling heeft gestaan kan de bandenspanning afgenomen zijn, waardoor de banden van nieuwe lucht moeten worden voorzien. Vaak vind je op de banden van je caravan wat de benodigde spanning (vaak circa 4.5 bar) is om veilig met caravan te kunnen rijden.
  • Loop het watersysteem na
    Door een periode met vorst kunnen de leidingen, kranen of koppelingen binnen het watersysteem van je caravan gebarsten zijn. Om te controleren of er geen barstjes in het watersysteem zitten is het raadzaam om de watertank te vullen en alles goed door te laten lopen. Laat waar nodig een reparatie uitvoeren aan het watersysteem.
  • Controleer de verwarming in de caravan
    Wanneer er vuil bij de ontsteking van de verwarming is terechtgekomen kan het voorkomen dat de verwarming niet meer werkt. Het laten schoonmaken van het systeem is in dit geval de beste oplossing.
  • Reinig het toiletsysteem en controleer deze
    Net als bij het algehele watersysteem in de caravan kunnen er ook in het toiletsysteem van je caravan scheurtjes zijn ontstaan tijdens de wintermaanden. Het toiletsysteem is vaak van kunststof gemaakt, waardoor dit makkelijk barst bij hevige vorst. Door het systeem met water te vullen en door te laten lopen zie je vaak snel genoeg of er barstjes in het systeem zitten. Ook een grondige schoonmaak van het toilet is vaak verstandig.
  • Poets de caravan
    Tot slot is het sterk aan te raden om de gehele caravan voor vertrek grondig te reinigen. In de tijd dat de caravan in de stalling heeft gestaan kunnen spinnenwebben, stofhopen en andere vormen van vuil zijn ontstaan. Door de caravan goed schoon te maken kun je met een fijn en fris gevoel aan je vakantie beginnen! Neem bij deze schoonmaakbeurt ook de buitenkant mee. Vogelpoep, stof en modder zijn vaak lastig van de caravan te verwijderen als deze een lange tijd in de zon heeft gestaan tijdens de zomer. Let er bij het schoonmaken op dat je geen allesreiniger of autowasmiddel gebruikt. Het materiaal waarmee een caravan gebouwd is, is hier in de meeste gevallen niet tegen bestand. In een caravanwinkel vind je vaak speciale schoonmaakmiddelen voor de caravan.

TIPS VOOR HET WINTERKLAAR MAKEN VAN UW CARAVAN OF CAMPER.

Nu we volop in de herfst zitten, worden veel caravans en campers weer gestald voor het volgende seizoen. Een jaarlijks terugkerend ritueel hierbij is het winterklaar maken van de caravan of camper. Het winterklaar maken zorgt ervoor dat u de komende lente en zomer weer onbezorgd op reis kunt. Wat zijn precies de belangrijkste aandachtspunten bij het winterklaar maken van uw caravan of camper? Wij zetten een aantal punten voor u op rij.

STALLEN EN WINTERKLAAR MAKEN

Bij voorkeur worden caravans en campers ondergebracht in een overdekte en droge stalling om het te beschermen tegen regen, sneeuw, hagel en storm. Maar buiten kan natuurlijk ook. Waar u de caravan of camper ook stalt, deze zal hoe dan ook winterklaar moeten worden gemaakt. Een caravan en camper worden vrijwel op identieke wijze winterklaar gemaakt, al zijn er voor campers een aantal uitzonderingen. Hieronder vindt u de belangrijkste aandachtspunten.

HOUD DE CARAVAN OF CAMPER SCHOON

  1. Maak de binnen- en buitenkant van uw caravan of camper grondig schoon. Als het nodig is kunt u, uw caravan of camper poetsen met wax (aan te bevelen bij buitenstalling).
    Hierdoor kan vuil zich minder goed hechten aan uw caravan of camper en, bijkomend voordeel, uw caravan of camper ziet er weer als nieuw uit!
  2. Zet de vensters van de caravan of camper op een kier om een goede luchtcirculatie te stimuleren. Trek de horren/verduistering niet dicht, om uitrekken van de veertjes in de systemen te voorkomen.
  3. Leeg de koelkast, maak deze schoon en laat deze ook op een kier open staan.
  4. Haal kussens en ander beddengoed uit de camper of caravan in verband met de hogere luchtvochtigheid.
  5. Leeg de watertank en spoel deze schoon.           
  6. Waterleidingen en dompelpomp dienen goed te worden doorgeblazen om deze watervrij te maken. Ook het spoelsysteem van het toilet!    *zie hieronder voor een uitgebreidere omschrijving
  7. Inspecteer de carrosserie op mogelijke ingangen en sluipwegen voor ongedierte. Controleer ten slotte de bodem/gaas roosters op beschadigingen.
  8. Maak de rubbers van de ramen, deuren en ander hang- en sluitwerk schoon.
  9. Om de rubbers van de ramen, deuren en ander hang- en sluitwerk soepel te houden, doet u er goed aan om deze in te smeren met zuurvrije vaseline of in te spuiten met siliconenspray.

TECHNISCHE ASPECTEN OM OP TE LETTEN

  1. Stel een eventuele servicebeurt of reparaties niet uit tot volgend seizoen.
  2. Verwijder gasflessen uit de caravan of camper en bewaar deze op een veilige plek.
  3. Verwijder de accu en laadt deze op.
  4. Verwijder alle batterijen uit de caravan of camper, bijvoorbeeld van de klok.
  5. Kwetsbare apparatuur dient u altijd thuis op de bergen (zoals de tv).
  6. Zet de camper niet op de handrem, maar zet deze in de versnelling.
  7. Vul de brandstoftank van de camper compleet af.
  8. Controleer het niveau van de antivriesvloeistof in het koelsysteem en vul een eventueel tekort aan.

Als de caravan in de buitenlucht wordt gestald is het verstandig om de kussens thuis te bewaren. Om de vochtigheid enigszins te beheersen kun je ook enkele vochtvreters (in een apart bakje/teiltje) in de caravan plaatsen. Dek in ieder geval geen ventilatieroosters af. Om te voorkomen dat de remblokken vervormen is het beter de caravan niet op de handrem te zetten. Plaats in dat geval enkele blokken aan weerszijden van de wielen.

PS: Bos Caravan heeft nog voldoende buitenstallingsplaatsen beschikbaar!
Neem voor meer informatie contact met ons op: 040 – 20 153 80

——-–

* Uitgebreidere omschrijving voor het aftappen van de boiler:

Boiler:
a) Zet caravan waterpas en open de aftapkraantjes (in de buurt van de boiler). Kraantjes open laten staan.
b) Open de kranen bij toilet en keuken en de douche (koud en warm beurtelings).
c) Alle aanwezige kranen doorblazen.
d) Wacht net zo lang tot er onder de caravan geen water meer uit de aftapkranen komt.
e) Laat de aftapkraantjes open staan en rij de caravan naar de winterstalling zodat de laatste druppels er nog uit kunnen lopen.
f) Zet de kranen dicht, op één na. Laat die kraan open staan zonder stroom.
Tip:  Maak gelijk met het winterklaar maken het watersysteem schoon!
Gebruik schoonmaakazijn voor het ontkalken van boiler en leidingen.

Toilet:
g) Spoelwater: Spoel het toilet totdat de spoelwatertank leeg is of laat het spoelwater uit het toilet stromen door de vulstand-aanwijzer los te trekken uit het rubber. Aan de buitenzijde draait u de vulpijp zodat ook het water hierin weg kan lopen.

Voorkom dit:

HOE BELAAD JE EEN CARAVAN?

ZWARE SPULLEN DICHT BIJ DE AS

Een caravan goed beladen heeft veel invloed op het weggedrag en het verbruik van de combinatie. Vooral zware spullen moeten – als je ze echt niet thuis kunt laten – op de goede plek terecht komen.

ER ZIJN EEN PAAR VUISTREGELS DIE JE IN ACHT MOET NEMEN:

  • De geladen caravan mag niet meer dan drie kwart van het gewicht van de geladen auto op de schaal brengen, maar minder is beter. Je kunt handige kleine weegapparaatjes kopen om de caravan te wegen. En natuurlijk mag je niet boven de wettelijk toegestane maximale gewichten komen. Die vind je op de kentekenbewijzen van caravan en auto.
  •  De kogeldruk – dat is het gewicht dat je voelt als je de caravan aan zijn koppeling optilt – moet in de buurt liggen van het maximum dat de auto mag hebben. Dus: als de auto maximaal 50 kilo op de kogel van de trekhaak mag hebben, is bijvoorbeeld 48 echte kilo’s een prima waarde. En 20 kilo is echt te weinig. Met te weinig kogeldruk heeft de caravan veel eerder de neiging om te gaan slingeren. Maar ga niet boven het maximum van de auto: daar is de vering van de achteras niet op berekend. Handig: met een balkje en een personenweegschaal kun je prima de kogeldruk wegen.
  • Grote gewichten moeten bij voorkeur in de auto tussen de assen vervoerd worden. De aardappels kunnen prima tussen voor- en achterbank meegenomen worden. Moeten die zaken toch in de caravan, dan bij voorkeur op de grond net voor de as, waarbij je er op moet letten dat het gewicht goed over beide wielen verdeeld wordt.
  • Grote gewichten moeten in ieder geval niet hoog (bovenkastjes) of achterin de caravan vervoerd worden. Fietsdragers achterop de caravan zijn dus niet slim, vooral als de fietsen daarop nog een paar centimeter heen en weer kunnen bewegen: dat is vragen om een ongeluk. Fietsdragers op de dissel – de driehoek waar de caravan aan getrokken wordt – zijn dus veel beter, maar let op de maximale kogeldruk!
  • Meet de bandenspanning van de caravan en de auto voordat u weg rijdt, dus in beladen toestand. Als de banden op het oog al een beetje bol staan aan de onderkant, is die in ieder geval te laag.

Een goed beladen combinatie stuurt beter, is minder gevoelig voor de zuiging van inhalende vrachtwagens en zal minder snel in slingering komen. Een zo licht mogelijke combinatie verbruikt aanmerkelijk minder brandstof  dan een combinatie die echt zwaar is.

Tip: zorg er voor dat de bestuurder over het juiste rijbewijs beschikt. Bij een combinatie van meer dan 3,5 ton moet u E achter B hebben.

Nog een tip: caravanners vinden een wereld aan informatie in de Kampeer en Caravan Kampioen (KCK) en natuurlijk op anwb.nl/kamperen.

INRUIMEN VAN DE CARAVAN OF CAMPER

Goed inruimen is erg belangrijk om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer.
Neem de volgende tips in acht:

  • Zet zware lading zo laag mogelijk.
  • Houd de lading zoveel mogelijk in het midden (bij een camper tussen de assen).
  • Benut zo veel mogelijk de onderkasten (servies, etenswaren).
  • Lichte spullen in de bovenkastjes (linnengoed, handdoeken, kleding).
  • Zet alles goed vast, vervoer geen losse bagage.
  • Houdt u altijd aan het maximale laadvermogen (en blijf daar liefst iets onder).

RIJDEN MET DE CARAVAN

Veilig op pad gaan met een caravan is belangrijk. Check daarom of er een goede afstemming is tussen de auto en de caravan. Zorg bijvoorbeeld voor een juiste belading van de caravan, maar ook van de trekauto. Vergeet ook niet om de kogeldruk te checken. Deze moet niet te licht, en zeker niet te zwaar zijn.

Kijk op de site van de ANWB voor meer tips.

Hieronder een fascinerende korte video over waarom gewichtsverdeling zo belangrijk is voor aanhangwagens.